Jdi na obsah Jdi na menu
 

Z knihy Štětská historie

Text vyňat z knihy p.Miloše Bílka "Štětská historie", rok vydání 2002.

(Štětská historie – Miloš Bílek)

Ve Štětí byl založen německý hasičský sbor Freiwillige Feuerwehr v roce 1872. Ve spolku byli spolu s Němci také čeští občané. V letech 1907 – 1908 vlastnil sbor ruční a motorovou stříkačku. Motorová stříkačka byla velmi výkonná pístová. Pro tuto techniku byla roku 1913 postavena hasičská zbrojnice na pozemku obecné školy u kostela.

V roce 1934 (14.10.) byl založen český hasičský sbor ve Štětí. Jeho začátky byly těžké, neboť scházely peníze. Výstroj a výzbroj pro 15 aktivních členů sobvencovala městská rada a Zemský fond, stříkačku pro začátek zapůjčili hasiči z Horních Počápel a TJ Sokol zapůjčila šatnu na Tyršově cvičišti při silnici k nádraží. Zakládající členové byli : Karel Lejnar, František Svoboda, Václav Čermák, František Novák, V.Sedlák, Stanislav Klimeš, Bohumil Polívka, K.Lhoták, Karel Prousek a další. Hasičské sbory ve zněmčeném území se těšily značné podpoře českých úřadů. Roku 1937 měl štětský sbor 22 aktivních členů a 145 přispívajících. Roku 1935 byl založen při hasičském sboru divadelní odbor Havlíček, hrát se začalo v roce 1936. Mezi společenské aktivity patřilo také tradiční pořádání plesů.

Dne 6.června 1937 se ve Štětí na Husově náměstí konal župní sjezd. Dopoledne byly zkoušky cvičenců a odpoledne prošel městem průvod asi 500 hasičů za župním praporem. U pomníku padlých vojínů byl položen věnec. Pod československou vlajkou pronesli projevy starosta hasičů Karel Lejnar, starosta města Augustin Lukeš a župní starosta. Pak následovaly ukázky výcviku.

Na jaře 1938 kupoval sbor motorovou stříkačku, za kterou měl prodávající firmě platit pravidelné splátky. Po německém záboru v říjnu 1938 české obyvatelstvo odvezlo také stříkačku do Horních Počapel a český hasičský sbor zanikl. V květnu 1945, po válce, se do Štětí vracejí čeští obyvatelé a hasičský sbor byl obnoven 5.8.1945 a v jeho čele jsou opět známá jména Lejnar, Svoboda, Klimeš, Polívka, Novák a další.

Činnost záchranného hasičského sboru na území města samozřejmě trvá dodneška. Sbor je moderně organizován a cvičen, má bohatou výzbroj a sídlí v požární zbrojnici v ulici 9.května.

 
 

Facebook

hodiny